Hírarchívum

Határozott bírósági ítéletek az Internetes kalózkodás ellen

Franciaországban megszületett az első komoly ítélet az illegális file-cserélőkkel szemben!A Nemzetközi Lemezipari Szövetség (IFPI) elégedetten nyugtázta a mérföldkőnek is tekinthető ítéletet, amelyet a bíróság a franciaországi Pontoise-ban hozott egy olyan felhasználó ellen, aki hatalmas mennyiségű illegális hangfelvételt tett elérhetővé mások számára az Interneten keresztül. Első alkalommal fordult elő az országban, hogy egy magánszeméllyel szemben szülessen ítélet P2P felhasználás vétségében.

A döntés igen fontos precedenst teremt és tovább bizonyítja a zenei file-ok megosztásának illegális voltát, amennyiben a jogtulajdonosok nem járulnak ehhez hozzá.

Alexis B. iskola tanítót 10200 Euróra büntették, miután bebizonyosodott, hogy 30 Gigabyte-nyi file-t töltött le és tett elérhetővé illegálisan – ez a mennyiség körülbelül 10 ezer dalt, vagyis 614 albumot jelent. Ezenfelül kötelezte a bíróság, hogy fizesse meg az ítélet publikálásának költségeit a Liberation és a Le Parisien nevű országos napilapokban.

Az ítélet nyilvánosságra hozatala emlékeztetőként és elrettentésként szolgálhat azok számára, akik tevékenységükkel az ehhez hasonló jogkövetkezményeknek teszik ki magukat.

John Kennedy, az IFPI elnök-ügyvezetője kijelentette: „Egyáltalán nem okoz örömöt számunkra, hogy peres eljárásokhoz kell folyamodnunk az illegális file-cserélők ellen, de a francia ítélet bizakodóvá tesz bennünket. Egyértelmű üzenetet küld azok számára, aki azt gondolják, hogy nagy mennyiségű illegális hangfelvételt büntetlenül terjeszthetnek a P2P hálózatokon keresztül: senki sem immúnis, senki sem névtelen, és igenis vannak következmények. A zene ma már széles körben elérhető számos legitim online forrásból is – ha valaki szeretné elkerülni a büntetés kockázatát, ez igen könnyű: töltsön le legálisan.

Norvég bírósági döntés egy weboldal üzemeltetője ellen

A lemezipar nemrég egy norvég bíróság döntését üdvözölte, amely az újonnan feltörekvő online zeneipart hivatott védeni, nemzetközi szinten segítve a harcot az Internetes kalózkodás ellen.

A norvég Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta az ítéletet egy norvég diákkal szemben, akinek kártérítést kell fizetnie, amiért Napster-es weboldalán illegális zenei file-okra mutató link-eket helyezett el. A diák 15900 dollár kártérítést köteles fizetni.

A Lillehammer-ben számítástechnikai mérnöknek tanuló diák 2001-ben hozta létre napster.no weboldalát, az akkor még illegálisan működő napster.com oldaltól teljesen függetlenül. Weboldala kb. 170 link-et tartalmazott, melyek illegális, Norvégián kívüli szervereken elhelyezett, mp3 formátumú zenei file-okra mutattak.

Egy alacsonyabb rendű bíróság már megállapította a bűnösséget, miután zeneipari szervezetek és lemezkiadók úgy döntöttek, a per az elvek fontos próbatétele, és keresetet nyújtottak be a bíróságon szerzői és ehhez kapcsolódó jogok megsértése miatt. Az ügy a fellebbezés után került a Legfelsőbb Bíróságra.

A Bíróság január 31-én meghozott döntése értelmében, „…a per felbujtáson alapult”, és a diák magatartása „előre megfontolt és felróható volt”. A döntés összegzéseként a bíróság megállapította: a diák törvénysértést követett el azáltal, hogy másoknak megmutatta, hol találhatnak illegális hangfelvételeket.

Saemund Fiskvik, a norvég IFPI vezérigazgatója a norvég lemezipar képviseletében kijelentette: „A Legfelsőbb Bíróság döntése jó hír a legális online zenei piac számára, hiszen így az alkotók is megkapják megérdemelt javadalmazásukat, valamint lehetőség van pénzt fektetni újabb művészek felkarolásába, és újabb zenék elkészítésébe. Ez a határozat megállj-t parancsol az olyan oldalaknak, amelyek kalóztevékenységet folytatnak.”

Forrás: IFPI