Hírarchívum

Apple: túl a 200 millió interneten eladott dalon

Az Apple Computer december közepén közölte, hogy az iTunes Music Store, a világ vezetõ internetes zeneboltjának felhasználói már több mint 200 millió dalt töltöttek le, az utolsó ötvenmilliót ráadásul mindössze két hónap alatt. Az iTunes egyre népszerûbb az internetezõk körében, legalábbis errõl tanúskodnak az értékesítési adatok: az elsõ ötvenmillió dal letöltése tizenegy hónapig tartott, a következõ ötvenmillió eladását már négy hónap alatt érte el az Apple. A 150 milliós mérföldkõ innen számítva három hónap alatt következett, a 200 millióra pedig további két hónapot kellett várni.

A cég nemcsak sikeresen növelte az eladásait, hanem megtartotta vezetõ pozícióját is az internetes zenepiacon annak ellenére, hogy az utóbbi hónapok során versenytársak egész sora jelentkezett. A forgalom további növelése érdekében az Apple számos lépést tesz, például együttmûködik a Motorolával egy olyan mobiltelefon fejlesztésén, amely képes lejátszani az iTunes zeneboltból megvásárolt dalokat. A cég szerint egy ilyen telefon tulajdonosai késõbb jó eséllyel veszik meg az iPod hordozható audiolejátszókat.

Az iPod-ból jelenleg kétféle változat kapható, a "nagy" iPod akár 60 gigabájt kapacitású merevlemezt is tartalmazhat, az iPod mini pedig 4 gigabájt tárhelyet kínál azok számára, akik megelégszenek ennyivel. Az Apple szerint sokan vannak, akik nem tudják megfizetni a drága merevlemezes lejátszókat, vagy feleslegesen nagynak tartják azok kapacitását. Az ilyen vevõk számára valószínûleg egy igen olcsó, flash memóriát tartalmazó iPod-ot is piacra dob a cég. A flash memóriás MP3-lejátszók adják az eladások túlnyomó többségét és a piaci növekedés is ebben a szegmensben a legnagyobb.

Az iPod elképesztõ sikere nem kis mértékben járult hozzá az iTunes zenebolt sikeréhez. A felhasználók rendszerint elõször már meglevõ zenéiket töltik át a lejátszóba, késõbb azonban egyre többen vesznek az interneten zenét, mivel ezzel a módszerrel egyszerûen és olcsón juthatnak hozzá. Az Apple igyekszik megkönnyíteni a vevõk dolgát és a napokban számos kiskereskedelmi boltban kezdte meg olyan ajándékutalványok árusítását, amelyek bizonyos számú dal letöltésére jogosítanak.

Az iTunes Music Store kezdetben csak az Egyesült Államok lakói számára volt elérhetõ, ma azonban több európai ország és Kanada polgárai is használhatják a zeneboltot. A cég folyamatosan bõvíti a szerverparkját, hogy ki tudja szolgálni a megnövekedett forgalmat. Az iTunes ma már olyan népszerûségnek és jelentõségnek örvend, hogy a kiadóknak megéri a legújabb zenéket is elérhetõvé tenni: a U2 zenekar új albuma elsõként az Apple internetes zeneboltjában volt kapható, a CD-k csak ezután kerültek a boltokba. A magyarországi tervekrõl csak annyit sikerült megtudnunk, hogy tervben van, de egyelõre még várat magára.