Hírarchívum

Mozgalmas MAHASZ Közgyûlés

A szerdai évzáró MAHASZ Közgyûlésen a lemezkiadók képviselõi elõbb elfogadták a szervezet költségvetését, majd számos kérdés vetõdött fel a Fonogram díjátadóval, a slágerlisták számításának módjával és a kalózkodás elleni harccal kapcsolatban. Végül egy visszatérõvel és egy új taggal bõvült a MAHASZ-család.A Szûts László elnök által megnyitott Közgyûlés rögtön egy bejelentéssel kezdõdött, ugyanis Cselõtei László lemondott a MAHASZ felügyelõ bizottsági tagságáról egyéb elfoglaltságai miatt. Maga helyett pedig kollégáját, a Hammer Music kiadói igazgatóját, dr. Hartmann Kristófot ajánlotta, amelyet a Közgyûlés meg is szavazott.

Ezután dr. Musinger Ágnes igazgató értékelte az évet a MAHASZ szemszögébõl, kiemelve a szervezet szempontjából kiemelkedõen fontos feladatokat és tevékenységi köröket. Szó esett az iparág képviseletérõl (Kormány- és államigazgatási szinten, nemzetközi szinten és a más szerzõi jogi érdekképviseletekkel való együttmûködések és egyeztetések szintjén), a közös jogkezelésrõl, a jogellenes felhasználások elleni fellépésekrõl (on-line és off-line), a MAHASZ pr-jérõl és kommunikációjáról, a szervezet nemzetközi kapcsolattartásáról, a slágerlistákról, a piackutatásokról és a piaci statisztikák elkészítésérõl, a Fonogram díjkiosztóról és annak szervezésérõl valamint a MAHASZ-nak az egyesületi törvény és az alapszabály szerinti mûködésének biztosításáról.

Kisszabó Gábor, a Felügyelõ Bizottság elnöke értékelte a MAHASZ 2004-es gazdálkodását, illetve beszámolt a bevételek és kiadások alakulásáról az elõforduló eltérések indoklásával. Jelezte, hogy a szúrópróbaszerû ellenõrzése során a fõkönyvi kivonatok és a mérlegbe állított kivonatok között sem akadt eltérésre. Tájékoztatta a tagságot a 2005-ös terv egyes elemeirõl is. A költségvetést egy tartózkodás mellett a Közgyûlés elfogadta.

A Stefanus kiadó kérésére került a napirendi pontok közé a MAHASZ slágerlisták mintavételezésének tárgyalása. Köteles István a kiadó részérõl jelezte, hogy az õ adataik és a listán elfoglalt helyezéseik nem mindig egyeznek. Jeszenszky Zsolt válaszában elemezte a mintavételezés lehetõségeit és jelenlegi helyzetét. Végül a felek további mintavételi lehetõségek, újabb lemezboltok a rendszerbe vételében állapodtak meg.

A Zeneker Kft. javaslata egyetértésre talált a többi kiadónál, hogy a következõ Fonogram díjkiosztón már a legjobbnak ítélt gyermeklemez is kapjon díjat. Több javaslat is érkezett ezután, hogy mely mûfajokra és díjakra lenne még érdemes figyelni, végül Szûts László javaslatára errõl a következõ Közgyûlésen tárgyalnak érdemben a tagok. Az elnök beszámolt a T-Mobile-lal és az RTL Klubbal megkezdett tárgyalásokról is ezzel kapcsolatban, illetve egy lehetséges, az Magyar Televízión futó majdani könnyûzenei fesztiválról is.

A napirendi pontok után dr. Hartmann Kristóf mutatott be Gyõrben vásárolt hamis kiadványokat és tett javaslatot újabb partnerek bevonására a kalózkodás elleni küzdelemben. Válaszában dr. Musinger Ágnes elmondta, hogy a MAHASZ mindenkivel megpróbál kooperálni, aki hajlandónak mutatkozik, de sajnos vannak negatív tendenciák is a végrehajtó szervek részérõl. Az új szervezet, a Szövetség a Szerzõi Jogért mindenesetre megpróbálja még hatékonyabban felvenni a harcot 2005-tõl, tette hozzá az igazgató asszony.

Új tagot is köszönthetett a Közgyûlés, hiszen Könnyû Attila képviseletében a MYMAXMEDIA is belépett a MAHASZ tagjai közé, míg Rózsa István jelezte, hogy a Rózsa Records néhány év szünet után ismét aktív tagja kíván lenni a szervezetnek.