Hírarchívum

Bezáratták az orosz MP3-diszkontot

A Kreml közvetlen beavatkozásának tudja be a nemzetközi sajtó, hogy bezárt az Oroszország WTO-tagságának is útjában álló, a nagy nyugati lemezkiadók által botránykõnek tartott Allofmp3.com zenebolt. Moszkva állítólag – többéves vonakodás után – ezzel a gesztussal kívánja jelezni, hogy kész a szerzõi jogsértések elleni keményebb fellépésreA Kreml közvetlen beavatkozásának tudja be a nemzetközi sajtó, hogy bezárt az Oroszország WTO-tagságának is útjában álló, a nagy nyugati lemezkiadók által botránykõnek tartott Allofmp3.com zenebolt. Moszkva állítólag – többéves vonakodás után – ezzel a gesztussal kívánja jelezni, hogy kész a szerzõi jogsértések elleni keményebb fellépésre.

A szándék komolyságát azonban megkérdõjelezi, hogy az oldalt korábban üzemeltetõ Mediaservices engedélyt kapott egy az elõzõhöz kísértetiesen hasonló on-line áruház megnyitására. Amint a The Times írja, az Allofmp3.com a múlt hét óta nem volt elérhetõ, az orosz nyelvû oldalra látogatókat a "karbantartás miatt zárva" üzenet fogadta. A lapnak egy volt alkalmazott megerõsítette, hogy a filléres zeneboltként elhíresült szájtot az orosz hatóságok nyomására zárták be.

Bár az oldalon a legtöbb albumot néhány száz forintnak megfelelõ összegért – a hasonló boltok árainak töredékéért – lehetett megvásárolni, az üzemeltetõk szerint a tevékenységük teljesen legális volt, mert egy helyi szervezet – az Orosz Multimédia- és Internettársaság – biztosította a szükséges jogokat a mûködéshez, már amennyiben a dalokat magáncélra töltik le a felhasználók. A letöltések után pedig egy közös jogkezelõ szervezetnek (FAIR) fizették meg a mûvészeknek járó jogdíjat. A boltnak olcsósága mellett egyéb vonzereje is volt: a vásárlók maguk választhatták meg, hogy milyen – természetesen védelem nélküli – formátumban és milyen minõségben akarták letölteni a számokat. Nem véletlen, hogy több mint 5,5 millió regisztrált felhasználója volt az Allofmp3.com-nak.

Az utódszájt kísértetiesen hasonlít az eredetire, és – a Mediaservices szerint – mindenben eleget tesz az orosz szerzõi jogi szabályozásnak. Az oldal törvényes mûködését a helyi jogkezelõ szervezetekkel tetõ alá hozott megállapodások biztosítják, hozzájuk kerül ugyanis az árbevétel 15 százaléka.

Forrás: IT.news alapján