Hírarchívum

Ugrórajt az on-line letöltéseknél

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) és a Szövetség a Szerzõi Jogokért (ProArt) 2007. június 28-án tartott közös sajtótájékoztatójukon vadonatúj slágerlista indulását jelentették be. Míg a korábbi Kislemez Top 10 lista a boltokban fizikai formában eladott maxik fogyásait tükrözte, mostantól a Single (Track) Top 10 tartalmazza az on-line dalletöltéseket is.A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) és a Szövetség a Szerzõi Jogokért (ProArt) 2007. június 28-án tartott közös sajtótájékoztatójukon vadonatúj slágerlista indulását jelentették be. Míg a korábbi Kislemez Top 10 lista a boltokban fizikai formában eladott maxik fogyásait tükrözte, mostantól a Single (Track) Top 10 tartalmazza az on-line dalletöltéseket is.

"A digitalizálódó világban, a változó fogyasztói szokások közepette folyamatosan növekszik az internetes zenefelhasználás, s rendkívül örömteli, hogy egyre több, jobb legális alternatíva létezik erre Magyarországon is. Az internet és a digitális világ a zeneipar számára nem csak kihívásokat és veszélyeket jelent, hanem óriási lehetõségeket is nyit meg" - nyilatkozta Szûts László, a MAHASZ Elnökségének tagja.

Horváth Péter, a ProArt igazgatója kiemelte, hogy "bár a ProArt egyik fontos feladata továbbra is a kalózkodás, az illegális felhasználások elleni küzdelem, a hatóságokkal való szoros együttmûködés, de még ennél is jelentõsebb, hogy a fogyasztókban kialakuljon az a tudatosság, hogy a szellemi alkotások, köztük a zene is olyan termék, amit az alkotók munkája, befektetése hoz létre, s mint ilyet, nem tekinthetjük természeténél fogva ingyenesnek".

Az eseményen kiemelt vendégként részt vettek a magyarországi online zeneáruházak képviselõi is - az új slágerlista ezen áruházak eladásait tartalmazza. Tóthmátyás Tibor, a T-Online Magyarország Zrt. portáligazgatója a hazánkban legrégebben mûködõ T-Online Zeneáruház képviseletében elmondta: "Hároméves munka és igen komoly befektetés áll a Zeneáruház mûködése mögött, amely eredményeként közel félmillió felvételbõl - gyakorlatilag a teljes hazai és nemzetközi zeneipar kínálatából - válogathatnak a zenerajongók. A nemzetközi kiadókkal való megállapodások eredményeképpen a tartalmat folyamatosan bõvítjük, és mind csábítóbb ajánlatokkal kívánjuk népszerûsíteni a zenehallgatás komoly jövõ elõtt álló on-line formáját."

Míg az mp3music.hu és a dalok.hu oldalakon .mp3 formátumban érhetõek el a hangfelvételek, elsõdlegesen független kiadók termékei, addig a songo.hu és a T-Online Zeneáruház széles hazai és nemzetközi repertoárt kínál, digitális jogkezeléssel ellátott .wma formátumban. A dalok letöltéséhez a vásárlók sokféle különbözõ fizetési mód között választhatnak: bankkártyás fizetés, emelt díjas SMS, stb., de a T-Online Zeneáruháznál például - többek között - az internet-elõfizetés számlájára is rá lehet terhelni a letöltések díját. Egy-egy letöltés ára a fizetési mód függvényében természetesen változhat.

A négy szolgáltató, a MAHASZ és a ProArt együttesen tekinti mérföldkõnek az on-line letöltéseket tartalmazó slágerlista elindulását; ezáltal a korábbinál is szélesebb nyilvánossággal sikerülhet - a sajtó segítségével - megismertetni a legális on-line zenefelhasználás izgalmas világát.