Hírarchívum

A filmesek követik az RIAA példáját

November 16-ától az Egyesült Államokban megkezdõdnek a peres eljárások a filmeket jogsértõ módon letöltõkkel szemben. A zenei ipar után a filmesek is felveszik a kesztyût. Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam kormányzójaként és színészként is támogatja az elképzelést.Azon polgári peres eljárások, melyeket a hollywoodi stúdiók (Buena Vista Pictures Distribution, Sony Pictures Entertainment, Metro-Goldwyn-Mayer Studios, Paramount Pictures, Twentieth Century Fox, Universal City Studios és Warner Bros. Entertainment) kezdeményeznek a jogsértõ magatartást folytató egyénekkel szemben, november 16-án kezdõdnek meg az Egyesült Államokban. Korábban az amerikai zeneipart képviselõ RIAA indított pereket olyan felhasználók ellen, akik illegális módon raktak fel nagy számban fájlcserélõ programokra hangfelvételeket, amivel közvetve súlyos anyagi kárt okoztak lemezkiadóknak és mûvészeknek egyaránt. Most a filmstúdiók elégelték meg, hogy a technika fejlõdésével már nemcsak zenéket, de egyre inkább filmeket is cserélgetnek ezeken a hálózatokon.

½Az illegális filmcsere jelenti a legnagyobb gazdasági veszélyt a filmkészítésre, annak 110 éves történetében - mondta Dan Glickman, a Motion Picture Association of America (MPAA) elnöke egy Los Angeles-ben tartott sajtótájékoztatón. A szervezet vezetõje azt egyelõre nem árulta el, hogy csak azokat fogják-e beperelni, akik megosztják a filmeket, vagy azokra is bírósági eljárás vár, akik letöltik a jogvédett tartalmakat.

Hasonló okok szerepelnek az illegális filmcsere hátterében, mint a jogsértõ zeneletöltések esetében: az egyre inkább elterjedõ szélessávú Internet-hozzáférések, és azok adatátviteli sebességének folyamatos növekedése mindinkább közelebb hozza az emberekhez a nagy adattömegek megmozgatását igénylõ tartalmakat is. Az MPAA ügyvédei pedig nagyban támaszkodnak az RIAA tapasztalataira: elsõként például a jogsértõ magatartást folytató internetezõ IP-címét rögzítik, majd utána névtelen pert kezdeményeznek vagyis John Doe-eljárást indítanak (az angolszász területeken az ilyen, név nélkül beperelt emberekre használják a John Doe kifejezést), melyben késõbb nevezik csak meg a vétkest. Ha egyszer beindult a jogi eljárás, az ügyvédek már kérelmezhetik a szövetségi bíróságtól, hogy rendelje el: az adott alperes Internet-szolgáltatója fedje fel az internetezõ kilétét.

A zenei ipar is sokra becsli az egy-egy dalra jutó kalózkodás miatti bevételkiesést, a filmipar nagyságrenddel nagyobb összegrõl beszél. Az MPAA becslése szerint egy átlagos hollywoodi film elkészítésének, marketingjének és terjesztésének összköltsége valahol 143 millió dollár környékén mozog. A szervezet egy további becsléssel is szolgált: szerintük csak az Amerikai Egyesült Államokban 115-148 ezer film cserél gazdát illegálisan nap-mint-nap.

Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger üdvözölte a lépést. ½Több mint félmillió embert alkalmaz a szórakoztatóipar Kaliforniában, akik több mint 30 milliárd dollárral járulnak hozzá gazdaságunk növekedéséhez. Nem engedhetjük meg, hogy az illegális filmkalózkodás tovább folyjék, komolyan károsítva Kalifornia gazdaságát.½ - nyilatkozott az exszínész-kormányzó.

Egy washingtoni csoportosulás, a Public Knowledge szerint a pereskedés azonban önmagában nem fogja megoldani a helyzetet. Szerintük az lenne a legfontosabb, hogy a filmipar új üzleti modelleket hozzon létre, melyek inkább az Internetben rejlõ alacsony költségeket, széleskörû elérhetõségét és sebességét alkalmazzák ki, nem pedig fenyegetésként tekintenek az online filmletöltésekre. Valami hasonlót, mint amilyet már a zenei ipar sikeresen megvalósított a fizetõs online zeneáruházak beindításával.