Hírarchívum

Arany- és platina a legális letöltések után is

Elõször a hanglemezkiadók a vinyl korongokon, majd késõbb a CD-ken szereplõ elõadókat részesítették bizonyos eladások után arany- és platina lemezekkel. Azonban a technikai fejlõdés a zeneipart is újabb díjak átadására inspirálta, így elõször került sor arany, platina és multiplatina elismerések átadására is a digitális formában értékesített, letöltött dalokért.Az RIAA, az amerikai lemezkiadók szövetsége az elsõ online multiplatina díjat az atlantai OutKast-nak együttesnek, vagyis Andre 3000-nek és Big Boi-nak nyújtotta át az év elsõ felében szinte minden létezõ slágerlistát vezetõ "Hey Ya!" címû daláért, melyet több mint 400 ezer példányban vásároltak meg az online zeneboltokon keresztül. A platina díjat hat dal kaphatta meg több mint 200 ezer letöltésért, így többek között ezzel dicsekedhet már a Hoobastank, a D12 és a Maroon 5 is. Az arany díjakat pedig 45 hangfelvétel érdemelte ki, melyeket legalább százezer alkalommal töltöttek le legálisan, olyan elõadóktól, mint a Coldplay, a The Darkness, Sheryl Crow vagy éppen Britney Spears.

A letöltött dalokért járó díjakat lényegesen alacsonyabb értékesítési volumen alatt ítélik oda az elõadóknak, ezzel is tükrözve, hogy jelenleg még jóval kevesebb hangfelvételt vásárolnak meg elektronikus formában, mint a hagyományos értékesítési csatornákon és hordozókon keresztül. Míg egy online dal 400 ezer letöltéssel már multiplatina elismerést kaphat, a boltokban a platinalemezekhez legalább egymillió CD-t kell eladni az Egyesült Államokban.

A RIAA az online letöltött dalok ranglistáját az Apple Computer iTunes zeneboltja, a Musicmatch, a Napster, a RealNetworks és egyéb vállalatok online zeneáruházainak értékesítési adatai alapján állította össze.