Hírarchívum

Az iPod növeli az Apple nyereségét

Az Apple közzétette idei második negyedéves eredményét, amelyek még a vártnál is sokkal nagyobb: kétszerese az egy évvel korábbiaknak. A siker kulcsa pedig egyértelmûen az iPod digitális zenelejátszók utáni kereslet.A hivatalosan közzétett eredmény alapján hosszú évek után ismét nagyot lehetett „kaszálni” a cég részvényeivel. Az Apple Computer elõzõ negyedévében a bevétel 2,35 milliárd dollárt tett ki, a nyereség pedig 106 millió dollár, azaz részvényenként 26 cent volt. Az egyszeri költségek nélkül a nyereség részvényenként 27 cent volt, ami 50 százalékkal magasabb az elemzõk által várt 18 centnél. Egy évvel korábban a cég 1,72 milliárd dollár forgalomról és 44 millió dollár -- részvényenként 12 cent -- profitról számolt be.

A kimagaslóan jó eredmény oka pedig a digitális zenelejátszó óriási sikerében keresendõ. Steve Jobs, az Apple vezetõje már tavaly ilyenkor az évtized üzletének nevezte az akkor elindult iTunes nevû digitális hangfelvétel szolgáltatást és a hozzá vásárolható iPod lejátszót, amelyre a cég a következõ években alapozhat majd. A számítása olyannyira bevált, hogy az Apple iTunes és az iPod is piacvezetõ. A cég a negyedév során 537 millió dollár értékben adott el a lejátszó készülékekbõl, azaz az iPod-ok adták a teljes forgalom közel negyedét. A zenelejátszók mellett kiemelkedõen jól fogytak az iBook és PowerBook noteszgépek is.

Elemzõk már most hangsúlyozzák, hogy az iPod-ok karácsonyi forgalma – különösen az Egyesült Államokban – kiemelkedõ lesz, ami akár rekord bevételeket is jelenthet a cégnek, amely újabb gyártókapacitásokat keresett még a nyári hónapokban, hogy ki tudja elégíteni a várható óriási decemberi keresletet. Egy korábbi amerikai felmérés ugyanis azt mutatta ki, hogy a tengerentúlon a legtöbb gyerek a fa alatt digitális zenelejátszót (fõleg Apple iPod-ot) szeretne látni.