Hírarchívum

Európai akciók az illegális fájlcserélés ellen

Az Európában - Németországban, Olaszországban, és Dániában - márciusban elindított akció újabb lépéseként immár Ausztriában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is perek sokaságát indították olyan magánszemélyek ellen, akik az Interneten nagyszámban és jogellenesen terjesztettek hangfelvételeket. A három országban összesen 459 személy ellen léptek fel a hangfelvétel kiadókat képviselő helyi érdekvédelmi szervezetek. Ez azonban még csak a kezdet, folytatás a közeljövőben várható - tette közzé a hangfelvétel kiadók nemzetközi szervezete, az IFPI.Hosszú szünet után idén októberben négyszázötvenkilenc brit, francia és osztrák magánszemély ellen nyújtott be polgári jogi keresetet a hangfelvétel kiadók nemzeti érdekképviseleti szervezetei. Ezek a szövetségek a szerzői jogok megsértése miatt indítottak pereket 459 személy ellen, akik népszerű ingyenes internetes fájlcserélő programokra (mint a Kazaa, az eDonkey vagy a Gnutella) töltöttek fel zeneszámokat.

A nemzeti szövetségek a perek második hullámát az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Ausztriában indították el Dánia, Németország és Olaszország után, de az IFPI szakértői figyelmeztettek arra is, hogy az elkövetkező hónapokban sorra kerülhetnek további európai országok. A nemzetközi szövetség ugyanakkor közleményében hangsúlyozta, hogy nem az "egyszeri felhasználókat" célozták meg a perek, hanem azokat, akik nagy számban töltöttek fel számokat, albumokat, egész gyűjteményeket a világhálóra, és ezzel komoly kárt okoztak a jogok tulajdonosainak, hiszen gyakorlatilag eltulajdonították tőlük szellemi terméküket. Az IFPI szóvivője hangsúlyozta, hogy a nemzeti szervezetek ezt a lépést utolsó megoldásnak tekintik, egy hosszú felvilágosító kampányt követően. „Több mint egy évet töltöttünk a zeneiparnak okozott kár tudatosításával, miközben számtalanszor figyelmeztettünk a lehetséges jogi következményekre is minden létező fórumon. Immár elértük azt a pontot, amikor a jog kényszerítő erejével kell élni. Ma már a zeneszerető internetezők online vásárolhatják meg azt, amire vágynak, nem kell illegálisan fájlokat cserélgetniük.”

Az RIAA, az amerikai hanglemezkiadók szövetsége 2003 szeptembere óta 5700 magánszemély ellen indított polgári jogi pert az Egyesült Államokban, amelyek hatása nem maradt el: az internetezők tudnak arról, hogy mi az, ami legális és mi nem az. Európában idén március óta összesen 650 per kezdődött. Szakértők szerint a kártérítési perek első hulláma sikeres volt: a kampánynak tudják például be a Kazaa használatának húszszázalékos visszaesését is, valamint azt is, hogy egyre többen használják a legális lehetőségeket, mint amilyenek például az online zeneáruházak, amelyek forgalmukat havonta duplázzák meg. Szakemberek szerint szükség is van az elijesztésre, mert részben az online zenecserélgetésnek köszönhetően Franciaországban csak 2004 első félévében 22 százalékkal csökkentek a CD és kazetta eladások, míg egy másik érintett országban, Dániában az elmúlt három évben a felére estek vissza. Ugyanakkor, ha valaki az internetes letöltést részesíti előnyben, ma már majd száz különböző online zeneáruházból vásárolhat hangfelvételt teljesen legálisan csak Európában és százötvenről világszerte.