Hírarchívum

Milyen lesz a jövõ hordozható zenelejátszója?

Amint az várható volt, az MP3-lejátszóké a jövõ, legalábbis ez derül ki az International Data Corporation felmérésébõl, amely arra is rávilágít, hogy a ma legkeresettebb Apple iPod komoly versenytársakkal kell majd hogy megküzdjön a közeli jövõben.Az IDC által közzétett jelentés szerint az MP3-lejátszók globális forgalma 2008-ra el fogja érni az 58 milliárd dollárt, vagyis óriási növekedés várható az üzletágban az elkövetkezõ években. Mindez azt is magával vonja, hogy hamarosan egy egész sor gyártó épít majd apró merevlemezt tartalmazó hordozható lejátszót, amelyek az iPod komoly versenytársai lehetnek, így az Apple újítóinak minden energiájukra szükségük lesz, ha meg szeretnék õrizni piacvezetõ pozíciójukat ebben a szegmensben. A legnagyobb növekedés azonban nem itt, hanem a flash memóriát tartalmazó hordozható lejátszók szegmensében várható. Az IDC adatai szerint ilyen készülékekbõl tavaly 12,5 millió darabot adtak el, 2008-ban azonban már 50 millió darab értékesítése várható. Szomorú sors vár azonban a CD-alapú MP3-lejátszókra, ugyanis a merevlemezes és memóriás modellek árcsökkenése és elõretörése miatt ezek forgalma vissza fog esni.

A felmérés arra is rávilágít, hogy a videoformátumok nyolcvanas évek eleji harcához hasonlóan itt is ki kell majd alakulnia egy olyan egységes formátumnak, amelyet minden gyártó elfogad, ugyanis az emberek azokhoz a lejátszókhoz fognak ragaszkodni, amelyek le tudják játszani a zeneáruházakban vásárolt hangfelvételeket. Tehát hosszú távon csak azoknak a készülékeknek van esélye a sikerre, amelyek kompatibilisek a zeneboltokban alkalmazott fájlformátumokkal vagy az egységes formátummal.

Amíg a hagyományos zenei piac csökkenése aggasztja a kiadókat, addig a közeli jövõ bizonyos szempontból kedvezõ kilátásokkal kecsegtet. Az audiolejátszók piacának növekedése az IDC szerint teljesen új lehetõségeket nyit meg mind a chipgyártók, mind a készülékgyártók, mind pedig a fizetõs internetes zeneszolgáltatások üzemeltetõi elõtt, így áttételesen a hanglemezkiadók elõtt is. A növekedést szintén elõsegíti, hogy egyre több szórakoztató-elektronikai cég szereli fel termékeit MP3-lejátszási képességekkel. Ma már például a legújabb mobiltelefonok mellett a legtöbb új DVD-lejátszó - a CD-k és DVD-k mellett - birkózik meg a tömörített zenével is, amely – úgy tûnik – a közeli jövõ kedvence. Így sokkal elérhetõbb lesz a zene, mint valaha, hiszen könnyebb is lesz hozzáférni és lejátszani is.