Hírarchívum

Elkobozták a B-52-t!

Diákjaink a kalózkodás nemzetközi élvonalábanA B-52 ebben a kontextusban nem bombázó, hanem egy topsite FTP szerver, melyet olyan nemzetközi szinten mûködõ, jól szervezett, kalóz tartalmakat online közlõ csoportok használtak, mint a LRC és az RNS - adta hírül az ASVA és a ProArt. A szerver a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hálózatán mûködött és több ezer, szerzõi jog által védett zenét, filmet, TV-sorozatot, szoftvert és játékot tárolt és forgalmazott.

A "B-52-es magyar kapcsolat" Kelet-Európa egyik legszervezettebb topsite-ja volt, és olyan kisebb, helyi topsite-okat szolgált ki, mint az N és az MTX. Ezek a topsite-ok szolgálták ki a helyi fájlcserélõ hálózatokat.

A BRFK Gazdaságvédelmi Osztályának munkatársai és a felkért szakértõk 2007. január 11-én keresték fel és foglalták le a "bombázót", miután - kiiktatva a titkosító kódokat - a helyszínen is meggyõzõdtek a gép jogellenes tartalmáról és forgalmáról. További vizsgálódások várhatóak annak érdekében, hogy a felhasználók adataira, IP információikra is fény derüljön.

A hazai és nemzetközi felmérések összehasonlításából kiderül, hogy Magyarországon a legális tartalom-ipari veszteség 48,5%-a az interneten keletkezik és hogy a magyar felsõoktatás államilag finanszírozott infrastruktúráját használó diákok az összes veszteség 41%-át generálják. Ezzel Magyarország a világban a második helyen áll, az USA mögött (44%) és Németország elõtt (31%).

További információ:
www.proart.hu
A BRFK közleménye