Hírarchívum

A zeneipar örül az európai kalózrajtaütésnek

Kalózturizmus a cseh-német és cseh-osztrák határoknálA nemzetközi lemezipar örömmel fogadta a cseh vám- és rendõrség legutóbbi akcióját Európa legnagyobb kalózhelyszíne ellen, és szeretnék, ha a cseh-német és cseh-osztrák határokon mûködõ illegális központok ellen a jövõben is kitartóan küzdenének és vádat emelnének a felelõsök ellen.

A cseh határok mentén található összesen 50 piac alkotja Európa legnagyobb kalóz kereskedelmi koncentrációját. A cseh vám- és rendõrség 2006 novemberében és decemberében több különbözõ helyszínen tartott hétvégi razziát, melynek eredményeképpen több százmillió euró értékû kalóz és hamisított árut foglaltak le.

A Dragon Market, a régió legnagyobb vietnámi piaci kereskedése december elején került sorra. Az illetékes hatóságok 3,5 millió euró értékben foglaltak le különbözõ kalóz CD-ket, hamisított márkajelzéssel ellátott ruhanemûket, valamint kiegészítõket. Egy Nyugat-Csehországban található másik piacon az összesen 250 vámtiszt majdnem mind a 130 standnál talált kalóz és hamis árukat. A hétvége alatt összességében több százezer eurónyi hamisított cikket foglaltak le, köztük 54 ezer illegális CD-t.

John Kennedy, az IFPI elnöke elmondta: "Elfogadhatatlan, hogy Európa szívében ilyen hatalmas méreteket öltõ kalóz- és hamisítványkereskedelem létezzen. A rajtaütés az elsõ lépés - mostantól alig várjuk, hogy a cseh hatóságok még tovább menjenek. A kalóz standokat kivétel nélkül be kell zárni, a tulajdonosokat bíróság elé kell állítani, valamint a cseh hatóságoknak felelõsségre kell vonniuk azokat, akik hasznot húztak az illegális piacok létezésébõl."

A lemezkiadó ipar már régóta panaszkodott a Cseh Köztársaság szabad piacain folyó súlyos szellemi és ipari tulajdonsértés miatt, mely a Németországgal és Ausztriával közös 700 kilométernyi határszakasz mellett húzódik. Az 50 piac mérete nagy ütemben növekszik, és hamisított, fõként Kínából importált áruk egész skáláját kínálja. Német és osztrák vásárlók ezreit szállítják naponta a térségbe a különbözõ kalózturizmusra specializálódott utazási irodák.

A zeneipar Jan Kohout nagykövettel (cseh képviselõ) karöltve összefogást ajánlott a problémával kapcsolatban az EU-nak. A cseh határok mentén folyó probléma mértéke proaktív és összefogott intézkedést indokol a cseh kormány részérõl, illetve változtatásra sarkalló kitartó nyomást az Európai Unió részérõl.

Tények:
  • Az IFPI becslései szerint az illegális CD-kkel való globális kereskedés teljes értéke 3,5 milliárd eurót tesz ki. 2005-ben összesen kb. 1,2 milliárd hamis CD-t adtak el, mely azt jelenti, hogy 3 lemez közül több mint 1 kalózpéldányként kelt el világszerte.
  • A zenei kalózkodás szintje a Cseh Köztársaságban a becslések szerint közelít a piac 50%-ához.
  • 2005-ben több mint 9,7 millió hamis CD-t, DVD-t és kazettát foglaltak le a vámhatóságok az EU határai mentén - derült ki a brüsszeli Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott adataiból.

Az IFPI a lemezipar érdekeit hivatott promotálni világszerte. Tagjai között találunk 1400 major és független kiadót több mint 70 országból, valamint 48 ország nemzeti csoportját is magában foglalja a szervezet.