Hírarchívum

Öt új tag a MAHASZ Közgyűlése után

A MAHASZ Közgyűlésén nagy vita bontakozott ki a szórakoztató kategória pontos behatárolása körül, annál nagyobb volt viszont az egyetértés az új tagok felvételekor. A Közgyűlést a Szonda-Ipsos piacelemző prezentációja zárta.Hat cég kérte felvételét a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének szeptemberi Közgyűlésén, amelyből öten el is nyerték a többség bizalmát és meg is feleltek a belépési követelményeknek. Így a jövőben a népzenében és world music-ban dolgozó Etnofon, a hasonló témakörben mozgó FolkEurópa, a gyermeklemezekkel foglalkozó Fortuna-Zeneker, a mixlemezekkel operáló LZ Records és a több különböző stílusú produkcióval is piacon lévő Firestarter is a MAHASZ tagja.

Egy változásról is szavaztak a küldöttek: a Warner Music-ot ezentúl Pásztor László helyett – aki az mTon Records-nál dolgozik tovább – Nász Csaba képviseli az Elnökségben. Döntés született arról is, hogy a Felügyelő Bizottsági tagságáról lemondó Tóth Csaba helyett Kisszabó Gábor veszi át pozícióját, mint a Bizottság elnöke. Vita alakult viszont ki Köteles István felvetése után, aki szerint nem egyértelműek sem a Fonogram-díjnál, sem a kategória megjelöléseknél, hogy a Szórakoztató kategóriába mely előadók vagy lemezek férnek bele. Itt további egyeztetések után a következő Közgyűlésre vár a döntés.

Szűts László, a MAHASZ elnöke ismertette a Közgyűlés résztvevőivel, hogy a kiadók szeptember 30-ig tisztázhatják szerzőikkel és előadóikkal, hogy azok tőlük vagy az EJI-től szeretnék a továbbiakban jogdíjaikat kapni, illetve tájékoztatott a lehetőségekről és a tárgyalásokról az ügyben. Ezután Jeszenszky Zsolt invitálta a nagyobb kiadókat egy későbbi egyeztetésre a slágerlistákkal illetve azok pontosságával kapcsolatban. A Közgyűlés végén került sor a Szonda-Ipsos előadására, amely minden oldalról elemezte a hazai piacot.