Hírarchívum

A LEGNAGYOBB FOGÁS LATIN-AMERIKÁBAN

420 berendezést, közel 60 000 másolt és 40 000 még üres CD-t foglaltak le MexikóbanA mexikói hatóságok november 5-i sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy a hangfelvétel-kalóz piac legnagyobb fogását hajtották végre Latin-Amerikában a hétvégén. A lefoglalt CD-másoló berendezések egy év alatt 58 millió hamis CD elõállítására voltak alkalmasak, amely több mint a legális CD eladások összesen a közép-amerikai országban.

A nyomozó hatóság (FIA) és a helyi hanglemezkiadókat tömörítõ szövetség (APDIF) szakértõinek feltûnt korábban, hogy Tepito környékén robbanásszerûen nõtt a hamisítványok száma az elmúlt idõszakban. Az akcióban három helyszínen volt rajtaütés, ahol 420 CD-másoló berendezést foglaltak le, és két személy került õrizetbe. Összesen 60 000 másolt és 40 000 még üres CD-t találtak további 40 000 CD-tokkal és majd félmillió borító kártyával. A hamisított CD-k többsége mexikói elõadók hangfelvételeit tartalmazta, azok széles skálájával a rockzenétõl a népzenéig.

Ez az akció nem az elsõ volt a hamisítás ottani fellegvárának számító Tepito környékén. Augusztusban kétszer is fegyveres összecsapáshoz vezetett egy-egy vizsgálat a rendõrség és a helyi maffia fegyveres osztagai között, amely során 172 darab CD-másoló berendezést, 235 500 hamisított CD-t valamint kábítószert és fegyvereket foglalt le a hatóság, miközben 39 embert tartóztattak le.

Mexikó számít a hangfelvétel eltulajdonítás egyik legjelentõsebb országának, ahol egyre rosszabb a helyzet, hiszen a 2001-es 60%-os hamisítvány arány 68%-ra nõtt 2002-re. Az IFPI felmérése szerint ezzel a kalózkodás szempontjából a világ 10 legfertõzöttebb országa közé tartozik.

Jay Berman, az IFPI elnöke az esettel kapcsolatban a következõket nyilatkozta: „A helyzet Mexikóban már válságos, ezért is volt szükség ezekre az intézkedésekre, hiszen a hanghordozó eladások egy év alatt 30%-kal estek, ami azt is eredményezte az adóbevételek elmaradása mellett, hogy a zenei iparban ott dolgozók egyharmadát küldték el a cégek. És ezt még a mexikói repertoár bõvítése is megsínyli.”

(IFPI)