Hírarchívum

Csendben elindult a Microsoft zeneboltja

A Microsoft némi késéssel, de szeptember elsején elindította - egyelőre csak az Egyesült Államokban - zeneáruházát. Hivatalos indulás októberre várható, amikor milliós nagyságrendű lesz a dalkészlet. Ársémája hasonló a nagy vetélytárs Apple-éhez, de a lényeges különbség az, hogy a legtöbb lejátszón meghallgathatóak az itt letöltött hangfelvételek.Majd egy esztendős késéssel a nagy rivális Apple Music Store-hoz képest, elindult szeptember első napján az MSN Music Download Store, a Microsoft fizetős zeneletöltést kínáló internetes boltja. Az egyelőre tesztfázisban működő online áruházból a vele együtt most debütáló Windows Media Player 10-es lejátszószoftver által támogatott formátumban lehet letölteni a hangfelvételeket.

A zenebolt katalógusa egyelőre hiányos, jóval kevesebb anyag található rajta, mint az Apple hasonló vállalkozásában, de a jelenleg majdnem félmilliós állományban számtalan ritkaság és exkluzív, máshol nem vásárolható dal szerepel, így indulásként Kanye West és a Beatles egy-egy felvétele. Yusuf Mehdi, az MSN második embere szerint a katalógus hamarosan egymillió hangfelvételt fog tartalmazni és nem is oly sokára beéri és akár meg is előzheti az Apple Music Store állományát. Éppen ezért - no meg az esetlegesen előforduló hibák miatt - a zenebolt hivatalos indulása októberben lesz.

Maga a zenebolt struktúráját tekintve nem hozott nagy változást, hiszen a felépítése és az árai is hasonlóak az Apple iTunes zeneboltjához. Az MSN Music Download Store is 99 centes darabáron ad egy hangfelvételt, egy teljes albumot pedig 9,99 dollárért vásárolhatnak legálisan az – egyelőre csak - amerikai felhasználók. A szabályok szerint, a megvásárolt és letöltött zenefájlokat öt különböző komputerre lehet átmásolni és lejátszani, CD-re hét esetben lehet archiválni, ellenben korlátlan alkalommal át lehet másolni hordozható lejátszókra. A zeneáruház 50 állomásos rádiót is kínál ingyenesen: a már régóta sikeresen működő MSN Radio-t.

Míg az Apple iTunes-on megvásárolt zenéket csak windows-os PC, illetve Mac számítógépeken, valamint a társaság iPod nevű, belső merevlemezzel szerelt, hordozható zenelejátszóin lehet lejátszani, addig a Microsoft technológiájával több gyártó - köztük a Creative, a Dell és a Rio – mintegy hetven lejátszójával is kompatibilis. Persze a konkurencia lejátszóján, az Apple iPod-on nem hallgathatóak a Microsoft zeneboltjáról letöltött hangfelvételek. A stratégia részeként az MSN már megállapodott olyan nagynevű gyártókkal, mint a Samsung vagy az iRiver, hogy hang- és video lejátszásra valamint adat továbbításra egyaránt alkalmas hordozható eszközöket (Portable Media Center) gyártson a Microsoft szoftverekhez, így az új zeneáruházhoz – egy készülékben.

Ami a terjeszkedést illeti, hamarosan nyitást terveznek Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Olaszországban és Ausztráliában, majd a további lépcsők között szerepel az Unió többi országa, így Magyarország is. A gyors sikert az segíti, hogy ma a világon a PC-t használók 94 százaléka Windows operációs rendszereket használ. Ráadásul a Microsoft zeneáruházát beilleszti internetes hálózatába, így igen sok helyről „rálépve” az MSN oldalakon találkozni lehet majd vele. „Célunk, hogy az MSN Music Download Store adja digitális zenében a legnagyobb választékot a legjobb minőségben az embereknek legálisan az Interneten – fűzte még az induláshoz Yusuf Mehdi.